Храна за шампиони

 

Врвните спортисти ширум светот се повеќе се потпираат на природната моќ и енергија на спирулината. Храна со висок интезитет за спортување со висок интезитет.

Ефикасна енергија за поголема снага и издржливост. Спирулината е пребогата со хранливи нутриенти, за разлика од друга храна брзо и лесно се вари и телото потполно ја абсорбира за 20-30 минути. Го намалува чуството за глад, а воедно го снабдува организмот со потребната енергија. Спирулината одржува оптимален метаболизам за време на тренинзи и натпревари.

Докажана за најбрзо до целта на маратон: Натпреварувачите што конзумирале редовно спирулина за време на маратонот истрчале во просек за 30 отсто подолго од останатите. Исто така била забележана зголемена оксидација на масти и намалена оксидација на јагленихидрати. Овие наоди укажуваат на тоа дека спирулина ја зголемува способноста на телото да зачувува гликоген и го зголемува користењето на мастите за да добие енергија. Спирулината исто така ја зголемила искористливоста на антиоксидантите по физичката активност.

Брзо заздравување.

Моќта за детокс и чистење на спирулина го забрзува елиминирањето на овие отпадни материи од телото. Спирулината брзо ги надополнува и минералите кои се губат при потењето. Побрзо заздравување значи побрзо враќање на тренинг, а повеќе тренинг значи подобри резултати.

Моќни антиоксидати.

При интезивното спортување приливот на кислород е 10 пати поголем со што е зголемено создавањето на оксиданси и слободни радикали кои ги оштетуваат клетките на молекуларно ниво, при што доаѓа до оштетување и на мускулното ткиво . Спирулината е богата со моќни антиоксиданси и со редовно консумирање се намалува уништувањето на мускулно ткиво.

Амино Киселини.

Амино киселините играат важна улога во при вежбање, особено амино киселини со разгранет синџирт; валин, изолеуцин и леуцин. Амино киселините со разгранет синџир се уникатни бидејќи тие не се метаболизираат во црниот дроб, туку во мускулите. Тие се многу важни бидејќи им помагаат на мускулите при интезивно вежбање. Го одложуваат ефектот на умор и болка на мускулите. Со консумирање на амино киселини пред интензивно вежбање се иницираат анаболни процеси – зголемувањето на протокот на крв што доаѓа од вежбањето, го зголемува внесот на амино киселините во мускулите, и се потпомага синтеза на мускулните протеини и се зголемува снагата на мускулите.

 

Слични статии